BJO

Binnen hoeveel jaar heb je je zonnepanelen terugverdiend?

BerekenJeOpbrengst.nl - Binnen hoeveel jaar heb je je zonnepanelen terugverdiend?

Transparantie in Duurzaamheid: Waarom deze website essentieel is

De energietransitie zit vol kansen, maar ook valkuilen. Te vaak zien we dat consumenten worden overspoeld met beloftes over snelle terugverdientijden en hoge besparingen. Maar hoe vaak krijg je echt inzicht in de aannames achter die berekeningen? Hier ligt het probleem: leveranciers schilderen een te rooskleurig beeld, waardoor je haast krijgt om te investeren – want anders ben je, zogezegd, “een dief van je eigen portemonnee.”

Een pessimistisch beeld bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen komt ook voor. Door de afschaffing van de salderingsregeling is plotseling de investering in zonnestroom niet meer haalbaar. Sterker nog, een korte inventarisatie door mijzelf op het internet gaf een spreiding van 5 tot 15,5 jaar voor de terugverdientijd. Dus het wordt voor de consument steeds moeilijker om te bepalen of de investering voor een duurzame maatregel zinvol is of niet. En laten we wel zijn niet iedere investering hoeft te renderen, maar zal wel enigszins moeten voldoen aan de verwachting die men van tevoren heeft. Feit is dat de aanschaf van zonnepanelen sterk zijn gedaald. Dus informatie van ½ jaar geleden is sowieso desinformatie.

Waarom deze website?

Op onze website laten we zien dat het anders kan. Transparantie staat centraal:

  1. Volledig uitgeschreven berekeningen: Elk getal en elke aanname is uitgeschreven in de berekening zodat jij kunt begrijpen hoe een terugverdientijd is berekend.
  2. Aannames benoemd: We laten zien welke aannames zijn gemaakt en waarom. Of je ze nu realistisch vindt of niet, het helpt je een eigen oordeel te vormen.
  3. Objectiviteit boven verkoop: We hebben geen belang bij een bepaalde leverancier of product. Ons doel is jou beter te informeren.

Doe zelf de check

Met onze tools en informatie kun je zelf beoordelen:

  1. Klopt de terugverdientijd die jouw leverancier noemt?
  2. Wat gebeurt er met de opbrengst als subsidies veranderen?
  3. Hoe gevoelig is een investering voor wijzigingen in regelgeving?

Kortom, op onze website krijg je eerlijkheid en helderheid – precies wat je nodig hebt om duurzame keuzes te maken die écht werken voor jouw portemonnee en de planeet.

Bekijk het zelf en ontdek het verschil!